2013. április 26.

Mascarponés baracktorta


Hozzávalók:

A tésztához:
15 dkg étcsokoládé
3 tojás
6 ek. cukor
5 dkg vaj
5 ek. liszt
1 tasak sütőpor

A krémhez:
2 dl tejszín (30%-os)
1 tasak habfixáló
2 ek. zselatinpor
50 dkg őszibarack vagy felezett kompót
50 dkg mascarpone
15 dkg porcukor
1 citrom reszelt héja
1 kk. vaníliaeszencia vagy aroma
1 tasak színtelen tortazselé

Előkészítés:
A csokoládét fém- vagy üvegtálkába tördeljük és vízgőzfürdő fölött felolvasztjuk.
A krémhez a hideg tejszínt a habfixálóval kemény habbá verjük.
A zselatint fél deci forró vízben feloldjuk.
A barackot megmossuk, meghámozzuk és kimagozzuk, felét kicsi kockákra vágjuk, a másik felét cikkekre daraboljuk.

Elkészítés:

  1. A sütőt 180 C-fokra előmelegítjük. A tojások sárgáját a cukorral és a puha vajjal fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk az olvasztott étcsokoládét, elkeverjük, beleszórjuk a sütőporral elkevert lisztet, és a kemény habbá vert tojásfehérjével lazítjuk. Magas falú, vajazott liszttel beszórt hosszúkás formába simítjuk, és a sütőben 20-25 perc alatt megsütjük. Ha elkészült, rácsra borítjuk és hagyjuk kihűlni.
  2. Közben a krémhez a mascarponét a porcukorral, a reszelt citromhéjjal, a vaníliaeszenciával vagy az aromával elkeverjük, beleforgatjuk a barackkockákat, a kemény tejszínhabbal lazítjuk, és belekeverjük a feloldott zselatint. Ebből a krémből 5 evőkanállal félreteszünk a díszítéshez, de ne legyen benne barackkocka, hogy majd a habzsákból ki tudjuk nyomni.
  3. A tésztát lapjával félbevágjuk, és alufóliával bélelt sütőformába az alját visszatesszük, rákenjük a krém felét, befedjük a másik a másik tésztalappal, majd rásimítjuk a krémet másik felét. A feloldott zselatinnal elkevert krémmel gyorsan dolgozzunk, mert viszonylag hamar, 5-8 perc alatt megköt! A hűtőben 1 óra alatt megdermesztjük.
  4. A torta tetejét a cikkekre vágott barackokkal díszítjük, ráöntjük a 2 deci forró vízben vagy baracklében feloldott tortazselét, és 1-2 órára visszatesszük a hűtőbe dermedni.
  5. Tálaláskor az alufólia két szélét megfogjuk, óvatosan kiemeljük a tortát a formából, deszkára tesszük, lehúzzuk róla a fóliát. A tetejét habzsákból kinyomott krémrózsákkal díszítjük.