2014. augusztus 23.

Túrós rizsgaluska




Hozzávalók:

3/8 l tej
1 tasak - 10 dkg - Riceland rizs
1 tasak vaníliás cukor
10 dkg félzsíros túró
1 üveg meggybefőtt
1 citrom leve
1 fahéjrúd
5 dkg kristálycukor
1-2 ek. étkezési keményítő
1 doboz - 30 dkg - mirelit áfonya / ribizli / erdei gyümölcs
2 tojás
4 ek. olaj
4 ek. vaj / margarin
4 ek. darált mák

Elkészítése:
  1. A felforralt tejben a tasakból kiöntött rizst alacsony hőfokon, a megadott ideig főzzük, majd a vaníliás cukorral megszórjuk.
  2. A befőttet lecsöpögtetjük. A felfogott levet 1/8 l vízzel és citromlével felhígítjuk, a fahéjrúddal és a cukorral felforraljuk, majd a kevés vízben feloldott keményítővel besűrítjük. Beleforgatjuk a mirelit gyümölcsöt és a kompótot.
  3. A tojások sárgáját a túróval simára keverjük, a rizsbe vegyítjük, majd beleforgatjuk a kemény habbá felvert tojásfehérjéket.
  4. Evőkanállal nagyobb galuskákat szaggatunk belőle, és a felforrósított olajon egyenletesen kisütjük.
  5. A vajat felhevítjük, és beleszórjuk a mákot.
  6. A galuskákat tányérokra szedjük, meglocsoljuk a vajas mákkal, és mellé halmozzuk a kompótot.