2014. augusztus 24.

Gombás rizsfánk




Hozzávalók:

10 dkg reszelt sajt
14 dkg rizs
15 dkg apró szemű, szeletelt gomba
6 és fél dl víz
2 db zöldségleveskocka
1 evőkanál olívaolaj
2 dkg vaj
1 kisebb fej összevágott vöröshagyma
A sütéshez:
bő olaj

Elkészítés:

  1. A vízben a leveskockát addig főzzük, amíg fel nem oldódik. A vajat az olívaolajjal serpenyőben megforrósítjuk, és a hagymát megfonnyasztjuk benne. A rizst beleöntve, kevergetve, 2 percig pirítjuk, majd a gombát is hozzáadva (1. kép) még 3 percig a tűzön hagyjuk.
  2. A forró zöldséglevest kisebb adagokban (egyszerre 1 dl-t) beleöntjük, és pároljuk, amíg a rizs teljesen meg nem puhul, krémes nem lesz. (Ez kb. 20 percig tart.) Végül a sajtot is belekeverjük (2. kép), és a tűzről lehúzzuk.
  3. A rizst tálba töltjük, és hagyjuk kihűlni. 60 percre a hűtőbe tesszük, majd vizes kézzel 2-3 evőkanálnyi masszából lapos korongokat formázunk (3. kép), ezután még 15 percre a hűtőszekrénybe visszatesszük.
  4. Teflonserpenyőben 2 cm magasan olajat forrósítunk, és a kis fánkok mindkét oldalát 3-4 perc alatt ropogós pirosra sütjük benne. Papírtörülközőre terítve leitatjuk (4. kép), és ecetes savanyúsággal adjuk az asztalra.
Tipp: Sütés előtt a fánkokat kevés zsemlemorzsába is beforgathatjuk.